Георгиеви
Забрана на българските розови домати или ...
45537588-s-jpg-6x4t
Тази статия започнах преди доста време с намерението да проуча защо някои очевидно неверни "новини" срещу ЕС добиват голяма популярност у нас. Поради липса на време почти я бях зарязал, но вчерашната истерия, около "забраната да се кръщават децата" ме накара да я завърша и публикувам.

Спомнете си този стар, изтъркан виц:

Попитали Радио Ереван: "Вярно ли е, че България е изнесла за Япония 500 компютъра?". Радиото отговорило:

"Има нещо вярно, само че не са били 500, а 500 хиляди, и не са били компютри, а компоти, и не са били за САЩ, а за Съветския Съюз, и не са били изнесени, а са били върнати."

Понякога във Фейсбук попадам на новини от типа:

EU-BG-Tomato-png-4g6u

В първия момент ме обзема гняв - как може бюрократите от Брюксел да прецакват така любимия ми зеленчук и българското селско стопанство като цяло?!!

После се сещам, че живея в България - малка страна с население привикнало да вярва повече на слухове и суеверия, отколкото на точни факти и наука. Тогава започвам да търся истината и обикновено тя се оказва доста по-различна от написаното в "новината".

Първото голямо разминаване тук е във времето. Оказва се, че единственото основание за публикацията е проекта за регулация на семената, който е бил отхвърлен от Европарламента с категорично мнозинство. Второто погрешно внушение, което прави този текст е, че Евросъюза има някакъв зъб на нашите червени домати. Предложението за регулация се е отнасяло за всички семена, които използват фермерите. Третото грешно нещо е, че предложението е било за забрана. Всъщност то е било за сертифициране, което е можело да доведе до допълнителни разходи за фермерите.

Явно обаче у нас (или в братска държава) има мозъчна група, която чете дневния ред на ЕП, както дявола чете евангелието. Също така претоплят старите новини, като вчерашна чорба. Това ме връща отново на картинката по-горе. Вижте какво пише:

Преди няколко години шкембе чорбата беше първата "жертва", а сега нещата продължават с пъна сила.

Със забраната на шкембе-чорбата ни плашеха още преди да влезем в ЕС. И какво стана? Нищо. Оказа се, че в ЕС шкембето не е забранено. Преди няколко месеца за него пак се заговори, след като БЛИЦ написаха: "Кръчмите остават без шкембе чорба". Коментарите под статията бяха очаквано против ЕС, въпреки, че обект на тенденциозно журналистическо тълкуване този път бе чисто българска наредба за категоризиране на туристическите обекти. Ето наредбата и приложенията, за да се уверите, че не се е готвела забрана на каквито и да е ястия от националната кухня: Naredba.pdf, Prilojenia_naredba.pdf

Хайде да дам още един пример:
WaterDesinformation-jpg-m9cv-1
Страшни са тези от ЕС. Ще напълнят затворите с маркетинг мениджъри, кой ще рекламира стоката тогава? Тук анти-европейската пропаганда пак е преувеличила нещата многократно. Целта на тази директива (в която не става дума за размери на наказания въобще) е да ограничи рекламите, които карат потребителите да изпиват безсмислени количества минерална вода ежедневно. Ако изпивате толкова вода, колкото ви се пие, няма да пострадате от дехидратация, нали?

Докато тази статия отлежаваше с месеци, като чернова в блога ми, нова "информация" плъзна в Интернет и предизвика омразата и възмущението на патрЕотите:

baptism-png-z4u2

По стар български обичай само един въпросителен знак в края на заглавието показва, че съдържанието на статията може и да не е вярно. Това не попречи "новината" да бъде споделена стотици пъти и да събере хиляди отрицателни коментари, заклеймяващи Европа.
 
Краткото ми проучване показа следният вероятен път на тази "сензацийка":

 1. През 2014 г. подобна информация попада в няколко италиански жълти медии. Както предполагате, италианците са доста чувствителни на религиозни теми.
 2. Една от медиите до които достига тази новина, запитва Европейският Съд по Правата на Човека и той отрича тази информация: When contacted by The Local however, the ECHR said the story had no basis in fact.
 3. През януари, 2016 журналистът Явор Дачков случайно попада на сайт (ilgiomale.it), който e копирал наново "новината". Превежда я, а от там я грабват едни други медии (за които вече писах) и така тя става за кратко една от най-обсъжданите теми, сред българите, които отказват да мислят и вярват на всичко написано във Фейсбук.
  Yavor-Dachkov-png-oclk-1

   

И така, какво е положението към днешна дата?

 1. Можем да произвеждаме, каквито искаме домати. Единственото ограничение е пазара. Същото важи и за предлагането на шкембе-чорба и други национални продукти.
 2. Никой не ни забранява да кръщаваме децата си, от съвсем малки, в религията, която искаме.
 3. Има ограничения единствено за реклами, които подвеждат потребителя. Друг е въпроса, колко се спазват.

   

Заключение

През 2007г. България се включи в Европейския Съюз - уникална организация на народи с различни култури, но свързани икономики и общи политики. На мен не ми е известно да има друг подобен съюз, който да е създаден по мирен начин и в него доброволно да членуват толкова много различни държави. Това членство създаде много възможности пред България, но някои хора се разочароваха, защото очакваха "манна небесна" или друг вълшебен начин за подобряване на положението си.

Наистина, ЕС има голяма бюрокрация, която постоянно бълва нормативни документи (директиви), които не винаги отговарят на икономическото и културното развитие на всички държави в общността. Това поражда доста негативни настроения, които лесно се хващат и манипулират от хората, които считат разрастването и просперитета на ЕС за заплаха.
 
От собствен, личен опит, мога да кажа, че директивите, които "произвежда" ЕС, често са значително по-качествени от тези, които създава българският парламент. Освен политици и бюрократи, за ЕС работят и много експерти, чието мнение реално се използва при подготвянето на новите норми.
 
Затова моите предложения, към приятелите ми са:
 1. Старателно да проверяваме поне от 2-3 независими източника всяка информация, която четем в Интернет. Още по-добре е източниците да са от различни държави, по възможност от реномирани медии.
 2. Да не бъдем по презумпция отрицателно настроени към нормите, които идват от Европейския Съюз. С много по-голямо внимание и критицизъм трябва да наблюдаваме нашите законотворци.
24.01.2016 15:39
Всичко това е чудесно, ако не отваряш сайта, в който е публикувана подобна "новина", защото те печелят от подобри импресии - всяко посещение им носи някакви стотинки. С тази цел е създаден плъгин за браузър, който автоматично блокира отваряне на подобни сайтове, които пишат лъжи, сензации и подвеждащи новини. http://ganmax.com/site-block/ - този плъгин е за Firefox. Има подобен и за Chrome.
Иван
24.01.2016 16:40
Всичко написано е вярно, ама защо Явор Дачков е наречен "журналист", това не разбирам...
Нино Петков
24.01.2016 20:54
Г.Георгиев!Много приятно бях изненадан,когато прочетох в един споделен от мой приятел блок , за доматите,чорбата и имената.Трудно се скрива любовта към числата и логиката,но облечени с думи намирам експузе с много достоверност и истина.Във време,когато си пуснеш телевизора и от всякъде те заливат с помия от лъжи и недоказани престъпления,кървави катастрофи и т.н.бих желал да чета повече Ваши публикации!На всички ни е ясно,че ако някой в Брюксел пръдне,нашите депутати се .....Така е 26 г.Предполагам,че с парите от бизнеса си няма да можете да промените системата и няма да осигурите доброто бъдеще на децата си.Насочете знанията и интелекта към промени в социалната система.Към умишленото заличаване на историята,защото няма да мине много време в Търново няма да бие камбана,а от някоя джамия ще се дере ходжа и парите няма да струват нищо.Вие сте последната преграда,преди тоталния геноцид на Българщината.Словото е Вашето оружие!Извинявам се ,ако някои мои мисли са назидателни.Няма много време!
Vili Savova
04.09.2016 02:36
Ne stava vapros za tova-dali informaciata e sa stara data....hubavoto e Va6ata reakcia...kakto vinagi privilna,ostra i to4na.......po gorespomenatite temi.....
Vili Savova
04.09.2016 02:39
Kakvo se o4akva ot nas...lubitelite na rozovi domati,admiratori na kra6tenetata-izkonna tradicia.....vinagi biete pravo v celta i reagirate.....,a posle????
Петя Вучкова
07.09.2016 14:56
Попаднах на блока по повод спор с моята майка, която твърдеше, че розовите домати са щели да бъдат забранени. Много хора четат Фейскобул и много лековерно разпространяват изопачена информация. Мерси за статията и внесената яснота по "новините".

Добавете коментар

 Име
 Имейл
 Сайт