Георгиеви
Международни B2B измами. Как да се прeдпазим?
b2bFraud-png-qmku-1
Интернет направи бизнеса глобален. Професионалните мошеници се възползваха от това. Тук ще споделя опита си, какви обичайни измами ви очакват, и как да се предпазите, когато фирмата ви излезе на международните пазари.

Нигерийска сделка

nigerian-prince-jpg-4p6x
Всеки активен Интернет потребител е получавал имейли, съдържащи т.н. нигерийска измама. Обикновено писмото е подписано от принц, дете на диктатор или корумпиран шеф на петролна компания, който ви съобщава, че има скътани някакви $30 000 000 и му трябва помощта ви, за да ги прехвърли на сигурно място в Европа срещу например 20% комисионна. Измамниците пращат милиони такива писма и чакат някой да захапе въдицата. Ако започнете кореспонденция с тях, след няколко писма се стига до положение, че трябва да платите малка сума, за да бъде транспортиран куфара с парите до България или пък някаква банкова комисионна за превода. Вероятно има наивни хора, които се заслепяват от мнимата печалба и дават пари на измамниците. Проблемите по доставката на богатството се зациклят и мошениците продължават да искат пари. Сумите обикновено стигат до юрисдикция, където е невъзможно да направите банкова рекламация, а ако отидете на място, може и да не се върнете.

Тази измама има много разновидности. Понякога писмата, които изпращат мошениците са истинско художествено произведение и може да се забавлявате докато ги четете. На нея се ловят само най-наивните хора и аз не познавам такива до момента. Въпреки това я слагам за пълнота, защото е много популярна.
 
Предпазване:
  • Не бъдете наивни. Хора, които имат черни милиони няма да опрат до вашите услуги.
  • Сложете си СПАМ филтър, който да отсява подобни писма, защото не знаете какви хора има сред служителите ви.


Форсирана "продажба" на Интернет домейн

Ако вашата фирма има регистриран Интернет домейн, например abc-xyz.com, много вероятно е да получавате писма от името на китайски регистратор на домейни с приблизително следното съдържание:

Dear Sir or Madam,
We are a registrar for domain names authorized by Chinese government. Today, we received an application from ERLC Global Ltd applying to register abc-xyz as their brand name and some top-level domain names(.CN .HK etc). After our initail checking, We found the main body of domain names is same as yours.
We are handling the application and we need to confirm whether or not you authorize them to register them? Let me know your positon ASAP so as to solve it promptly. Looking forward to your reply.
Best Regards,
Leo Chan
Tel:+86-551-63491191
Fax:+86-551-63491192
No.105,Changjiang East Road,Hefei Anhui China

Тук измамниците разчитат, че в страха си да не изгубите домейните, свързани с вашия бранд, ще поискате да ги купите от тях. Ако се хванете, мошениците ще закупят домейните на нормални цени, а на вас ще ги продадат на порядъчно по-високи.

Предпазване:
  • Не отговаряйте на подобни писма. Ако наистина ви трябва да защитите марката си в Азия, използвайте някой от официалните търговци на домейни.

 

Търговски регистър

Тази измама може да пристигне в офиса ви като бланка по обикновената поща или имейл с прикачена PDF форма. Изпращачът обикновено е фирма с някакво гръмко наименование, например "Global Trade Register" и в брошурата си предлагат включването на вашата фирма в техния каталог. С големи букви е написано FREE, а някъде под формата има и малки букви, където е записано, че подписвайки тази бланка, вие заявявате и друга услуга (например изработка на сайт), с висока цена и трябва да платите голяма неустойка, ако искате да се откажете да я ползвате.

Много често такива измами са насочени към участници на чуждестранни изложения, защото мошениците вземат данните на фирмите от сайта на организаторите. Освен това, често поставят и името на изложението на бланката си, като така вероятността да се доверите сляпо нараства.

Измамниците разчитат, че виждайки надписа FREE, вие ще подпишете формата и ще им я върнете, за да се регистрирате в техния каталог. Ако направите това, те започват да си искат таксата, която никак не е малка за нулевата услуга, която получавате. Условията за прекратяване на договора са много тежки - например висока неустойка.

Започват да ви тормозят да платите таксата, изпращат ви фактури с лихви. Обаждат ви се от фирми за събиране на вземания и оказват постоянен натиск да платите. По принцип не вярвам подобен тип договор да издържи в съда, но вероятно някои бизнесмени поддават и плащат.

Предпазване:
  • Винаги гледайте какво подписвате. Ако има текст с дребен шрифт и не може да го прочетете - просто не подписвайте.
  • Ако все пак сте попаднали в подобен капан - не губете кураж. Чрез Интернет намерете и други фирми, тормозени от същия мошеник и подайте колективно оплакване до комисаря по търговията в ЕС. В близкото минало дейността на две подобни фирми беше забранена в Европа.


Награда за най-добър бизнес в Източна Европа

Получавате писмо, че вашата фирма е избрана за най-добър източноевропейски бизнес за 2015 г. в своя бранш. Призванието идва от организация с авторитетно име, например "World Business Challenge". Предлагат ви да си вземете наградата на церемония в Ню Йорк на еди-си-коя дата. Има и малка такса (нещо като $500). Напоследък предлагат и дигитални грамоти, които можеш да разпечаташ на принтер, без да ходиш никъде и са доста по-евтини.

Номерът тук е много прост. Организацията, която дава наградите няма никаква репутация, не прави никакво реално състезание между компаниите и всеки който си плати таксата получава наградата. Все пак някои нашенски бизнесмени си окичват подобни имитации в офисите, а понякога дават и интервюта на местните журналисти. Какво да се прави - това е нивото!

Предпазване:
  • Преди да приемете на сериозно номинация за награда, първо проверете рейтинга на организатора му. Въпреки, че доброто SEO понякога затруднява намирането на обективна информация, с малко повече търсене лесно ще установите, дали той е менте.


Търговска марка

Регистрирали сте току-що първата си търговска марка в Европейския съюз. Платили сте всичко с кредитната си карта или сте дали работата да я свърши адвокат. След няколко месеца получавате писмо и проформа фактура от организация с име, звучащо като регистратор на търговски марки, за същата сума.

Измамниците разчитат, да сте забравили, че таксата е платена, или пък, проформата им да попадне в ръцете на незапознат със случая колега, който ще нареди сумата. Опитват се да ви заблудят, че това е законната такса за регистрация на марката, а в проформата с дребен шрифт посочват, че таксата е за включване някакъв техен регистър, нямащ стойност за бизнеса ви.

Мошениците са облагодетелствани от факта, че всички заявки за търговски марки в ЕС стават достъпни веднага в Интернет. Възможни са вариации на тази измама и за други публични услуги, в които точният адрес на клиента се публикува в Интернет.

Предпазване:
  • Проверявайте внимателно основанията на всички изходящи плащания. Ако фирмата ви е по-голяма, въведете строги процедури за потвърждение на плащанията.


Транспортни разходи

Тази измама не е дело на професионални мошеници, а по-скоро на некоректни партньори. Използва се една малка клауза, която присъства в общите условия на някои от глобалните куриерски фирми. Тя представлява нещо от вида:

...Ако получателят или третата страна откажат да заплатят Нашите такси за доставката или да Ни възстановят изброените суми, Вие се задължавате да платите вместо тях тези суми в десетдневен срок от уведомяването Ви за отказа...

В случая на изпращане на стока с куриер, "Нашите такси" могат да включват "мита, данъци, глоби, разходи, разноски и др.". Некоректният партньор, който знае тази подробност, поръчва стока във вашата фирма, като дава своя куриерски номер за доставки. Когато сумата му бъде предявена за плащане, той просто отказва да я заплати. Тогава, съгласно общите условия, куриерът иска тези суми от вас.

Предпазване:
  • Не изпращате по международен куриер за сметка на получателя, когато не познавате клиента. По-добре е вие да платите цената за транспорта и допълнителните разходи и да ги фактурирате на клиента.


Копие от платежното нареждане

В редица случаи, тази измама също не се прави от професионални мошеници. В миналото, когато комуникациите между българските банки не бяха добре развити, на местния пазар също не беше рядкост. Много търговци искаха копие от платежното нареждане, за да изпратят стоката. При това положение измамниците се научиха да правят фалшиви или невалидни платежни нареждания. По този начин изгоряха много селскостопански кооперации и други производители. Освен изцяло фалшиво, подпечатано платежно нареждане се правеше и по следния начин:

  1. Мошеникът депозира сумата за сделката в банката.
  2. В уречения ден, отива в банката и дава платежно нареждане за сумата към доставчика, като иска печат и подпис на копието. Служителката проверява, че сумата е там и и му го подпечатва и слага нареждането за изпълнение.
  3. Номерът в случая е, че малко преди това е минал ортак на измамника, който е пуснал при друга служителка или направо в друг клон (ако системата на банката го позволява), друго платежно нареждане за цялата сума, което сочи към сметка на фирмата. При това положение, малко преди да се изпълни нареждането за плащане към доставчика, парите ще изчезнат и реално плащането няма да се осъществи.
  4. Мошеникът обаче в това време с подпечатаното платежно вече товари стоката от доставчика.

     
Мислех, че този тип измама е изчезнала, но уви - има я и до сега. Правят я дори фирми от западни държави. Всички те се опитват да използват разминаванията във времето (float time) между издаването на банковите документи и реалното отразяване на паричния трансфер.

Предпазване:
  • Експедирайте стока към малко познати клиенти, само след като видите парите във вашата банкова сметка.


Разходи за подписване на изгоден договор

Търговец от далечна страна (например Китай) ви праща запитване за ваш продукт. Вие му изпращате оферта. Той я харесва и иска да поръча голямо количество. Приема вашите условия за плащане, но има и той едно условие - да подпишете договор съгласно законите в неговата страна. Понеже сделката е голяма, вие прелетявате хиляди километри и отивате на място. Търговецът ви посреща любезно, обсъждате договора и тогава разбирате, че за да е валиден, той трябва да е нотариално заверен. Нотариусите в неговата страна са малко скъпи и вземат няколко хиляди долара за заверка. Разбира се, той е съгласен да делите таксата наполовина.

Ако подпишете подобен договор, по една или друга причина, сделката няма да се осъществи, и единствено ще си останете с разходите за нотариалната заверка, дадени на фалшив нотариус.

Предпазване:
  • Проверявайте внимателно новите си търговски партньори. Колкото по-изгодна сделка ви предлагат, толкова повече проверявайте.


Подменена банкова сметка

Това е един от най-големите капани, на който може да попаднете и да нанесе щети на бизнеса ви. Ако фирмата ви е вносител, то тя прави регулярно преводи към чуждестранни доставчици. В днешно време условията за подобни доставки се договарят чрез имейли.

Измамата се състои в следното:

  1. Мошеника успява да влезе в пощенската кутия на доставчика ви. Това става по най-различни начини - например с троянски кон, имитация на логин-форма за уеб-базирана поща, прехващане на WiFi трафик и т.н. От там той сваля текущата кореспонденция с неговите клиенти. Обект на атаката може да е и акаунта на доставчика в Алибаба.
  2. Измамника регистрира домейн, който много прилича на оригиналния домейн на фирмата-доставчик.
  3. От новия домейн той изпраща писма от името на доставчика, към нейни избрани клиенти, че поради данъчни съображения са си преместили банковата сметка в нова юрисдикция (предимно офшорна зона)
  4. Ако вие получите такова писмо има вероятност да изпратите парите за поредната си доставка директно към сметката на мошеника. От там с помощта на "мулета" той усвоява парите.

     
Предпазване:
  • Задължително въведете правило, когато доставчика сменя банковата си сметка, да искате потвърждение от него по независим канал (телефон, факс, алтернативен канал)
  • Проверявайте внимателно дали адресите на изпращача на писмото съвпада с очаквания от вас
  • Бъдете подозрителни, когато контрагента ви си смени стила на писане.


Контейнер с камъни

Това е една от най-бруталните измами, но за съжаление има български фирми, които са се хванали на нея. Обикновено протича по следният начин:
 
Фирма от Азия (Китай) ви предлага суровини на много изгодни цени. Фирмата има дори хубав сайт, на който се вижда снимка на завода ѝ. Цената е поне 15% по-ниска от текущите цени в Европа. Предлагат плащане с акредитив при показване на подписани експедиционни документи. Поръчвате стоката, те товарят и изпращат на банката ви документите, а тя им дава парите по акредитива. Когато контейнерите дойдат, те се оказват пълни с руда или инертен материал с ниска стойност. Фирмата изчезва и повече не може да я намерите.
 
Технологията на тази измама не ми е напълно ясна, но предполагам, че измамниците действат като man-in-the-middle между вашата фирма и истинска китайска фирма, търгуваща с евтини суровини, като руди и др.

Предпазване:
  • Винаги проверявайте щателно партньорите си. Разплащането с документален акредитив гарантира само на доставчика, че ще получи парите си, ако представи на банката определени експортни документи.
  • Проверете кога е регистриран сайта на доставчика. Ако е скоро - има голяма вероятност да е направен специално за някой-друг удар.
  • Проверете какво е писано за този доставчик в Интернет, като спазвате изписването точно.
  • Винаги се съмнявайте, когато някой непознат ви предложи сделка с голяма печалба. Почти 100%-та това е измама.




Вместо заключение:
  • Измамите не са българска иновация. Има ги на всякъде по широкия свят. Бъдете внимателни!
  • Друг път ще разкажа в блога, как да проверяваме чуждестранен търговски партньор.
  • Ако вие знаете някакъв друг вид измама - споделете я като коментар.
Марин Великов
26.09.2015 17:45
Измама с така наречените fishing emails. Изпраща ви се писмо от paypal/ebay/amazon и др. което е копие 1:1 със оригиналното с което ви информират че нещо има проблем/диспут/ненамерена стока и ви молят учтиво да се логнете във вашия акаунт. Бутона или линка ви прехвърлят във фалшив сайт които много прилича на оригиналния и обикновенно има думата paypal/ebay/amazon в името на домейна. Например писмо изпратено от SUPPORT [аt] PAYPAI.COM. Както се вижда има променена само една буква и така ако не обърнете внимание ви крадат данните в съответната система и след това ви източват средствата. Виждал съм също и препратка към сайт в който с javascript или подобни технологии успяват да наравят прозорец който да прикрие оригиналния адрес и така да ви заблудят. Извода е че когато се налага да пишете данни свързани с пароли трябва да бъдете изключително внимателни, да не говорим че паролите трябва да са разнообразни и трудно откриваеми.