Георгиеви
Участие на изборите с фалшиви подписи
6306132745-ef51f4a395-jpg-z7ro
Всичко започна с ето този блог-пост на Боян Юруков, в който той обясняваше начина да проверим, дали някоя партия не е използвала ЕГН-то ни за участие на парламентарните избори през 2014 г. Същата вечер направих проверка и се оказа, че съм подкрепил Българската национално-патриотична партия. Не бях чувал за нея и това означаваше, че са си послужили с фалшификация за да съберат подписите, трябващи им за участие в изборите.

19.10.2015 Последно развитие:


Днес получих отново по куриер решението на Комисията за Защита на Личните Данни. С него се налага глоба на "Национално - Патриотична Партия" в размер на 4 800 лв.

Интересен факт е, че 77 души са подали жалби, но само 32 от тях са дали образец от подпис (и аз съм сред тях).

Ето и самото решение на комисията:

Веднага попълних формуляра, който Боян предлагаше в блога си и изпратих с препоръчано писмо жалбата, срещу неправомерното използване на личните ми данни в Комисията за Защита на Личните Данни.

С това започна 17-десет месечна (дотук) процедура, която струва доста пари на данъкоплатците. По-долу я описвам накратко:

28.04.2014 - От комисията ми изпратиха имейл и куриерска пратка, с информация, че съм пропуснал да сложа ЕГН към жалбата (всъщност пропуска е на Боян, който не беше предвидил такова поле в бланката си). Върнах им имейл с моето ЕГН и те потвърдиха, че я приемат

02.10.2014 - Получих имейл и куриерска пратка, с която КЗЛД потвърждаваше, че жалбата ми ще бъде разгледана по същество.

14.11.2014 - Получих уведомление, че ще бъда потърсен от РУ на МВР за да дам образец от подпис.

25.11.2014 - По телефона с мен се свързаха полицаи от районното управление, след което отидох при тях и на специални бланки се подписвах прав и седнал по няколко пъти.

27.07.2015 - Получих куриерска пратка и имейл, че е направена графологична експертиза на подписа ми и по жалбата ми ще има открито заседание на комисията на 31-Юли. Не ми казаха резултата от експертизата.

21.08.2015 - Получих куриерска пратка и имейл, че по жалбата ми ще се проведе открито заседание на 23-ти септември. Отново не ми казаха за резултата от експертизата.
kzld-jpg-454u-1-1
Последното (засега) писмо от КЗЛД

Изводите до тук:


1. Интернет сайта е добро решение на СИК за проверка дали някой не злоупотребява в вашите лични данни. Откритите данни правят изборите по-честни.

2. Процедурата за доказване на флашификацията е много дълга и скъпа за данъкоплатците. Това се отнася и за много други процедури в нашата държава.

3. Бъдете търпеливи и доказвайте истината, дори и това да ви струва много нерви и време. Това е единственият начин да изолираме тарикатите.

Добавете коментар

 Име
 Имейл
 Сайт